Enterprise Resource Planning (ERP)

Sistemele ERP sunt pachete de aplicatii formate din mai multe module care sprijina toate ariile functionale.

Enterprise Resource Planning (ERP) este un sistem informatic menit sa coordoneze toate resursele, informatiile si activitatile din cadrul unei companii, rezultatul fiind un proces optim, complet si eficient de business.

Un ERP utilizeaza o baza de date comuna si are o structura modulara. Baza de date comuna asigura in primul rand prelucrarea unica a tuturor documentelor din cadrul unei companii si permite fiecarui department sa stocheze date si sa extrage rapoarte in timp real. Sistemul modular permite firmelor selectarea si achizitionarea modulelor de care au nevoie, integrarea si suplimentarea altora noi atunci cand este cazul. Modulele pot functiona in mod independent sau integrat. Este de preferat integrarea functionalitatilor modulelor caci puterea unui ERP sta in intreg. Ansamblul reprezinta exponential mult mai mult decat suma partilor din care este compus.

Pentru tarile dezvoltate din punct de vedere tehnologic, ERP constituie incununarea evolutiei de peste patru decenii a tehnicilor de gestiune economica beneficiare ale suportului tehnologiilor informationale.

Suitele de aplicatii ERP au devenit mijlocul cel mai popular de eliminare a incompatibilitatii si fragmentarii specifice aplicatiilor traditionale, ceea ce literatura de specialitate a denumit inspirat “insule informationale”. In era globalizarii, caracteristicile promise de ERP sunt foarte tentante pentru companiile care doresc sa-si extinda activitatile in lume, fara a pierde controlul asupra acestora.

Sistemele ERP sunt pachete de aplicatii formate din mai multe module care sprijina toate ariile functionale: planificare, productie, vanzare, marketing, distributie, contabilitate, financiar, resurse umane, gestiunea proiectelor, stocuri, service si intretinere, logistica si e-business.

ERP consta din module software care acopera toate ariile functionale, structurate ca de exemplu: marketing si vanzari, service, proiectare si dezvoltare de produs, productie si controlul stocurilor, aprovizionare, distributie, resurse umane, finante si contabilitate, servicii informatice. Integrarea acestor module este realizata fara duplicarea informatiilor, cu ajutorul noilor tehnologii de baze de date si a retelelor de calculatoare.

Programele realizeaza legatura intre bazele de date si functionalitatile deservite. Altfel spus, functionalitatea este atinsa prin interactiunea dintre programe si bazele de date. Programele asigura culegerea datelor, validarea, prelucrarea si transferul lor, ca si exportul datelor catre alte medii. Pentru a obtine informatiile cerute, programele preiau date din bazele de date create prin alte programe, dar si din alte surse. Astfel, datele pot fi introduse de operatori, de la tastatura ori prin preluare directa (scanarea codurilor bara, spre exemplu). Interfetele devin tot mai importante, odata cu dezvoltarile tehnologice, deoarece asigura comunicarea mai usoara intre diferite medii. Prin interfete adecvate, programele pot prelua date si din alte surse: Internet, Electronic Data Interchange (EDI), echipamente de productie, alte programe de aplicatii.

Doresti mai multe detalii?

Propune o intalnire pentru a intelege mai bine avantajele solutiilor noastre